Welkomsceremonie voor onze dochter

Voor onze dochter wilde ik graag iets bijzonders om haar welkom te heten, in onze familie en op de wereld. Persoonlijk heb ik niet zo veel met een doop. In Kiind had ik gelezen over de verschillende kleine rituelen om een nieuwe baby welkom te heten. Na een google zoektocht was ik helaas niet heel veel wijzer geworden. Maar vond ik wel de website van Kitty, waardevol vieren. Zij had ervaring met het begeleiden van een Doop maar dan anders. Ik had haar meteen een e-mail gestuurd.

Brainstormen

Inmiddels had ik mijn partner, Eddie, verteld over mijn idee. Er over praten hielp erg om mijn ideeën en wensen duidelijk te krijgen. Kitty had op mijn e-mail gereageerd maar gezien Kitty en ik ongeveer 2uur rijden uit elkaar wonen. Maakte we een afspraak om video te bellen. In dit gesprek gaf ik een situatieschets van ons gezinnetje en vertelde ik over mijn wens voor Linde.

Kitty vatte dit alles samen en kwam met allerlei ideeën. Haar idee om Linde te dragen sprak me meteen aan. In plaats van het dopen met gewijd water, zou Linde gedragen worden op een deken.

Na het gesprek begon voor mij het nadenken over de symbolen die ik wilde toevoegen aan de ceremonie. De Lindeboom was hierin onmisbaar en daardoor leidend in de hele ceremonie. Later heb ik daar de zeven chakra’s aan toegevoegd.

 Plannen

Samen met Kitty ben ik aan de slag gegaan met alle nieuwe ideeën. Ik ben begonnen met een draaiboek. Tussentijds hebben we nog een telefoongesprek gehad dit keer was Eddie erbij. Kitty is met alle informatie begonnen met schrijven van de teksten. En ik had inmiddels de bloemen besteld en de middag verder uitgestippeld. Mijn peettante zou me helpen met de hapjes, mijn oma zou voor de soep zorgen. Ook waren de taken inmiddels verdeeld. Mijn vader kreeg de rol van ceremoniemeester. Kitty schreef de teksten voor hem, niet te lang maar wel alles omvattend. De Teksten gaven een uitleg over de symboliek en het doel van de ceremonie voor Linde. Het gedicht werd voorgelezen door mijn Moeder, mijn zusje en vriend hadden toegezegd een nummer te zingen en spelen tijdens het dragen en mijn broertje sloot de ceremonie af.

 De ceremonie

Mijn vader opende de ceremonie met de tekst geschreven door Kitty. De tekst bevatte een aantal voor mij belangrijke onderwerpen. De ceremonie werd in het kort uitgelegd, de symboliek kwam al ter sprake en iedereen werd al uitgenodigd om na te denken over een tekstje of andere creatieve uiting, deze mochten ze dan na de ceremonie op een pagina maken. Van de Pagina’s heb ik een boekje gemaakt voor Linde.

Na het woord van welkom door mijn pap kwam mijn tekst.

Naamgeving

Lieve meid,

Jij koos jouw eigen naam, een hele mooie bijzondere naam, Linde.

De lindeboom wordt door haar hartvormige bladeren gezien als de boom van de liefde. Haar hout is sterk, licht van gewicht en veerkrachtig. En werd dan ook vroeger vaak gebruik om schilden van te maken. In het Germaans betekend Lind, Slang, kenner van geheimen.

Jasmijn staat symbool voor evenwicht, toewijding, vriendschappelijke liefde, bewondering en schoonheid.

Amber staat voor zonnestraal.

Jouw naam Linde Jasmijn Amber, bevat datgene wat ik jou mee wil geven voor het leven. Liefde, veerkracht, kracht, evenwicht, toewijding, vriendschap en bewondering. Met altijd de zon, het licht om jou heen.

Hierna Heeft Oma, mijn moeder een gedicht voorgelezen.

Het gedicht

Lieve Linde,

Je bent geen bezit. Wij hebben jou niet.
Jij bent eigen

Je hebt ons om je te leiden,
Je hebt ons om je te beschermen,
Je hebt ons om je te dragen,
Je hebt ons om je te helpen opstaan,
Je hebt ons om je los te laten.

Je hebt ons
Om met je te zingen in de nacht,
Om gek te doen en te lachen,
Om te dansen en spelen,

Wij zijn toeschouwers aan de rand van je leven.
Wij mogen gadeslaan terwijl jij speelt,
En naar je lachen terwijl je opgaat in wat je doet.
Wij zullen je zien groeien.
Als een boom met de wortels in de grond reikend naar het licht.

We houden de plek open naar je geluk,
En proberen je te helpen zodat je kunt worden wie je bent.
Vraag je waar je vandaan komt, dan zeggen we:
Uit de wereld van licht en liefde.

Alles wat wij voor je doen is onvoorwaardelijk
Word jezelf, Je eigen wonder lieve Linde.

Belofte

Met de chakra’s als leidraad maakte Kitty een opzet voor onze beloftes aan Linde. Eddie en ik zelf hebben deze een beetje meer eigen gemaakt.

Eddie: linde, Ik beloof dat ik voor jou een veilige plek zal creëren om op te groeien. En je aan het lachen maak.

Rosemarie: Linde, Ik beloof dat ik er altijd voor je ben. Ik beloof je tranen te drogen. Ik zal je aan het lachen maken. Ik zal je over boosheid vertellen en wat je er mee kan.

Eddie: Ik zal je grenzen bewaken en de deuren openzetten als het veilig is.

Rosemarie: Ik zal je over liefde, leren, liefde voor jezelf, mijn liefde voor jou en Eddie. Ik beloof dat ik je alle liefde geef die ik in me heb.

Eddie: Ik zal je vertellen wat woorden kunnen doen. Ik zal je vertellen wat zwijgen betekend.
Ik zal je je gang laten gaan als je je talenten gaat ontwikkelen. Ik vang je op als valt en help je weer omhoog.

Rosemarie: Ik beloof je los te laten, als jij dit nodig hebt. Ik zal er altijd voor je zijn, als je me nodig hebt. Ik zal je altijd terug leiden naar het licht.

Eddie: Als laatste wil ik je vertellen dat je nooit alleen bent. Ik beloof dat ik mijn best doe.

 

Welkom heten

Nu komt het belangrijkste gedeelte van de ceremonie. Het welkom heten en dragen van Linde. Kitty had voor dit moment een hele mooie tekst gemaakt, hier zal ik een stukje van delen.

We wensen je een lang, gelukkig en gezond leven, wortels diep de aarde in, je stam sterk en stevig en de takken reikend naar de hemel, mee bewegend met alles wat er op je weg komt in alle seizoenen van het leven.

 Vanuit de basis van liefde gaan we je nu dragen en laten voelen dat elk van ons die aan dit kleed staat belangrijk voor je is. Ze gaan hun best doen om er voor je te zijn nu en in je verdere leven.

Mijn vader heeft deze tekst voorgelezen, en met acht hebben we Linde opgetild terwijl, Eveline en Adam het nummer Life is wonderful van Jason Mraz speelde.

Papa aan het woord

Als kleine verassing voor mij, en met de aanmoediging van Kitty had Eddie ook een kleine tekst geschreven om met ons alle te delen.

Afsluiting door Knuffel oom

De afsluiting werd gedaan door Jannick, Linde haar Knuffel oom. Iedereen werd uitgenodigd voor een hapje en drankje. Jannick deelde de pagina’s voor Linde haar wensboek uit en bedankte namens ons iedereen voor de aanwezigheid en aandacht.

We hebben een hele mooie dag gehad! Het was super om iets te doen voor Linde en een beetje voor mezelf natuurlijk. Ze is meer dan welkom.

Graag wil ik nogmaals iedereen bedanken die me geholpen heeft om deze middag, dit welkom te veranderen in een super speciale en passende ceremonie!

Wil jij een welkomsritueel of ceremonie organiseren voor jou kindje? Je vind Kitty hierzo en mocht je vragen hebben voor mij stuur me gerust een e-mail. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *