Golden milk

Golden milk recept

Kurkumamelk ook wel Golden milk genoemd is een veel gedronken drankje in India. Deze heldergele drank wordt traditioneel gemaakt door (plantaardige) melk op te warmen samen met kurkuma en onder andere kaneel en gember. Het drankje heeft vele gunstige gezondheidseffecten en wordt vaak ingezet als alternatieve remedie om de immuniteit te versterken en ziektes af te wenden.

De voordelen van de kruiden uit de golden milk op een rij;

1. Antioxidanten

Het hoofdingrediënt in golden milk is kurkuma, een gele specerij die populair is in de Aziatische keuken en die ook zorgt voor de gele kleur van kerrie. Curcumine, de actieve component in kurkuma, wordt in de Ayurvedische geneeskunde al eeuwen gebruikt vanwege de sterke antioxidatieve eigenschappen*. Niet alleen kurkuma maar ook kaneel en gember hebben veel antioxidanten.

* Antioxidanten zijn stoffen die celschade bestrijden en je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Ze zijn cruciaal voor een goede celfunctie en uit studies blijkt regelmatig dat een voedingspatroon dat rijk is aan antioxidanten het risico op infecties en ziektes kan helpen verlagen.

2. Kan ontsteking en gewrichtspijn helpen verminderen

De kruiden van golden milk hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontsteking spelen een belangrijke rol bij chronische ziektes zoals kanker, metabool syndroom, alzheimer en hartziektes. Daarom zou een voedingspatroon rijk aan ontstekingsremmende stoffen het risico op dit soort aandoeningen kunnen verkleinen. Volgens onderzoek hebben gember, kaneel en curcumine – het actieve ingrediënt in kurkuma – een krachtige ontstekingsremmende werking

De ontstekingsremmende effecten van curcumine kunnen zorgen voor afname van gewrichtspijn door artrose en artritis.

3. Mogelijk verbetert het geheugen en de hersenfunctie

Onderzoek kan curcumine het niveau van BDNF (brain derived neurothophic factor*) verhogen. Ook de andere ingrediënten zouden dit soort voordelen bieden. Zo is een van de kenmerken van de ziekte van Alzheimer een ophoping van een bepaald eiwit – genaamd ‘tau’ – in de hersenen. Laboratorium- en dierstudies wijzen uit dat de verbindingen in kaneel deze ophoping kunnen voorkomen. Uit dierstudies is gebleken dat kaneel de symptomen van de ziekte van Parkinson kan verminderen en de hersenfunctie verbeteren.

Gember kan ook de hersenfunctie versterken door de reactiesnelheid en het geheugen te verbeteren. Gember heeft een positief effect op vasomotorische centrum in de hersenen.

* BDNF is een stof die je hersenen in staat stelt om nieuwe verbindingen aan te leggen en die de groei van hersencellen bevordert. Een laag niveau van BDNF kan samenhangen met hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer

4. Curcumine in kurkuma kan de stemming verbeteren

De stof curcumine, lijkt de stemming te verbeteren en de symptomen van depressie te verminderen. Depressie kan ook samenhangen met lage niveaus van BDNF. Als curcumine kan zorgen voor toename van BDNF dan zou het ook in principe de symptomen van depressie kunnen verminderen.  Er zijn helaas maar weinig studies gedaan op dit gebied.

5. Kan beschermen tegen hartziektes

Hart- en vaatziektes zijn wereldwijd de hoofdoorzaak van overlijden. Het is interessant dat kaneel, gember en kurkuma worden geassocieerd met een lager risico op hartziektes.

Z’n 10 studies concludeerde bijvoorbeeld dat 120 mg kaneel per dag het totale cholesterol-, triglyceride- en ‘slecht’ LDL-cholesterolniveau kan verlagen, terwijl het ‘goede’ HDL juist stijgt. Kurkuma bevat onder andere etherische olie en curcuminoïden, deze stoffen werken cholesterol verlagend, omdat ze de afvoer van cholesterol aanzetten via de gal. ook is Curcumine een sterke vrije radicale ‘vanger’. Hierdoor verlaagd het kruid ontstekingen in het hele lichaam.

->lees verder bij bronnen betreft meer wetenschappelijk onderzoek.

6. Bloedsuikerniveau

Kaneel, potentieert de werking van insuline door de gevoeligheid van de cellen ervoor te verhogen en heeft zelf een insuline- achtige werking, waardoor glucose beter in de cellen wordt opgenomen. Kaneel remt het enzym, albosereductase af. Dit enzym is verantwoordelijk voor het omzetten van glucose in tot sorbitol. Sorbitol veroorzaakt veel van de diabetes complicaties. Kaneel verlaagd de bloedsuikerspiegel en verminderd de insuline behoeften. Lees hier verder over kaneel en diabetes.

7. Kan het risico op kanker verlagen

Kanker is een ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei. Steeds vaker naar alternatieve antikankerbehandelingen gezocht. Kurkuma bevat stoffen die genetische mutatie door chemicaliën voorkomt. Kurkuma activeert apoptose* van kankercellen.

*Apoptose betekent geprogrammeerde celdood.

8. Boost voor je immuunsysteem

In India wordt golden milk vaak gebruikt bij verkoudheid.

De kruiden kurkuma, gember en kaneel bevatten antibacteriële en antivirale inhoudsstoffen waaronder de etherische olie* die bescherming bieden tegen infecties. De anti oxidatieve en ontstekingsremmende werking zorgt hierdoor voor versterking van het immuunsysteem.

*Etherische olie; een vluchtige aromatische olie ook wel de levenskracht van de plant genoemd. Etherische olie herken je aan geur en smaak, hoe sterker deze is des te meer bevat de plant e.o. Etherische olie werkt heel breed, o.z desinfecterend, ontsteking werend, ontkrampend en een geeft een kalmerende of activerende werking op het zenuwstelstel.

 

Ingrediënten:

  • 120 ml ongezoete melk naar keuze
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 klein stukje geraspte verse gember of ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 tl kokos rasp
  • 1 kardemom
  • 1 snufje gemalen zwarte peper

Hoe maak je golden milk?

Doe alle ingrediënten, behalve de melk, in een vijzel en kneus ze ze zodat de smaak goed vrij komt. Doe de melk in een steelpannetje, voeg je kruiden toe en breng de melk rustig aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 10 minuten sudderen zodat de geur en smaak vrijkot. Giet het door een fijne zeef in een kop, naar smaak een beetje kaneel toevoegen.

Golden milk kan ook van tevoren gemaakt worden en tot 5 dagen lang in de koelkast worden bewaard. Voor het drinken weer even opwarmen.

Kruiden voor golden milk kopen doe je hier.