Yogamat onderhoud

Goed onderhoud verlengt de levensloop van je mat. Het is belangrijk om na het gebruik van je mat, deze goed schoon te maken en daarna hangend of liggend te laten drogen.
Schoon maken kan met een vochtige doek (geen zeep die maakt de mat glad). Er zijn ook speciale yoga mat sprays te koop.

Bij aankoop krijg je een instructie hoe je het product het beste kunt onderhouden lees deze altijd goed. Sommige yoga matten kunnen ook in de was. 

Alle PVC yogamatjes komen uit de fabriek met een filmlaagje. Dit laagje kan ervoor zorgen dat je mat bij het eerste gebruik glad aanvoelt. Het laagje slijt er snel vanaf.

Het is normaal dat de yoga mat een beetje raar ruikt als je deze net ontvang en uitpakt. De geur verdwijnt al snel na een paar keer gebruiken. Je kunt de geur nog sneller laten verdwijnen door de mat een tijdje uitgerold te laten liggen, en met een vochtige doek af te doen.

Om je yogamat stroever te maken of stroef te houden is het van belang dat je de yogamat niet wast met zeep of ander vloeibaar wasmiddel. Natte en vochtige matten waarop zeepresten zijn achtergebleven worden veel sneller glad. Dit is lastig om daarna weer te herstellen. Wil je je yogamat schoonmaken? Doe dit dan aan de hand van deze tips. Bewaar de mat vervolgens op een donkere en droge plaats.

 

Meer grip op je mat

Heb je een yoga mat die naar je gevoel niet genoeg grip biedt? Het is afhankelijk van de kwaliteit van je mat mogelijk om je yoga mat zelf stroever te maken. Voordat je aan de slag gaat met de volgende tips, kun je bij aanschaf van een yoga mat al een groot deel van dit probleem voorkomen aangezien niet iedere mat geschikt is voor elke yogastijl. 

Voor beginnende gebruikers die een extra veilig gevoel willen is de  sticky mat of een mat gemaakt van TPE (Licht sticky en natuurlijk afbreekbaar)

Voor Yogi’s die vaker op de mat staan en meer geavanceerde asana’s uitvoeren is de premium yoga mat de beste keuze. In tegenstelling tot de sticky en TPE matten, zijn deze matten niet plakkerig waardoor yoga stijlen met meer flow zoals Power Yoga/Ashtanga Yoga kunnen worden beoefend zonder de flow te onderbreken.

Een handig hulpmiddel is de yoga mat kiezer  van superyoga. 

Heb je na het maken van je keuze alsnog het gevoel dat je te veel uitglijdt en geen goede grip hebt? Dan heb ik hier nog een paar tips.

Tip 1

Elke yoga mat heeft een inwerkperiode nodig. Zoals je schoenen, door er op te lopen gaan ze steeds beter zitten. Zoals hierboven beschreven kan een nieuwe yoga mat begin glad aanvoelen door het ‘filmlaagje’. Dit heeft iedere yoga mat en dit laagje zal eerst weg moeten slijten voor je een optimale grip krijgt. Dus hoe meer je de yoga mat gebruikt des te sneller ervaar je meer grip. Je kunt je mat ook bijvoorbeeld in de hal leggen en er met (blote voeten!) overheen lopen telkens als je er langs komt.

Tip 2 Van toepassing op sticky en niet-sticky matten

maak een oplossing 50/50 water en azijn schrob hier mee je yoga mat goed schoon, Laat de mat uitgerold goed drogen. 

Tip 3 Van toepassing op niet-sticky matten.

Strooi grof zeezout over de mat en scrub als het ware de yogamat stevig met een vochtige doek of zachte spons. Hiermee ‘breekt’ de structuur van de mat waardoor er meer grip ontstaat. 

Tip 4

Transpiratie is een veelvoorkomende oorzaak van minder grip. Misschien is dan een yoga handdoeken een idee deze worden stroever en bieden meer grip als ze vochtig zijn. Een bijkomend voordeel is dat je je yogamatje minder vaak hoeft schoon te maken, de handdoek was je makkelijker uit.

Tip 5

Je handen zijn vies. Ze raken van alles aan je smeert er bodylotion mee en je transpireert. Dit komt allemaal in je matje terecht. Was daarom goed je handen voor je yoga work-out. 

Tip 6

Goede grip creëer je niet zomaar, grip ‘krijgen’ hoort bij de oefening. Hier is training en ervaring voor nodig. Door de asanas zo goed mogelijk uit te voeren en je aandacht bij je lichaam te houden leer je vanzelf om meer grip te creëren, ook op een gladdere ondergrond. 

Namaste