Duizendblad

Nederlandse naam: Duizendblad

Wetenschappelijk naam: Achillea millefolium

Familie: composiet

Groeiwijze: rechtopstaande stengel waar de fijn geveerde grijze – groene bladeren aan verspreid zitten. Deze zijn van boven behaard. Bovenin vertakt de stengel en vormt een schermvormige tros. De bloemetjes van ongeveer een halve cm staan dicht bij elkaar. Per steeltje zitten er z’n vijf witte, soms een beetje naar licht roze neigende bloempjes.

Standplaats: zonnig, halfschaduw, matig voedselrijk.

Bloei: Juni tot November.

Gebruikte delen: blad en bloemen.

Inhoudsstoffen: Etherische olie, bitterstoffen, flavonoïden, Looistoffen.

Chakra: Zonnevlecht en hartchakra/ Manipura – Anahata

Extra informatie: Achillea verwijst naar de griekse held; achilles. Zijn soldaten gebruikte het kruid op hun, dankzij de bloedstelpende eigenschappen genazen de wonden sneller.

Millefolium betekend duizendblad. Het kruid is voor ‘duizend dingen goed’ en het lijk als of de plant duizendbladjes heeft.

Duizendblad is een van de oudste geneeskruiden van de mens. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de neanderthalers het al gebruikte.

Toepassing: Duizendblad werkt bloedstelpend, bloedzuiverend, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, krampstillend en werkt versterkend voor de bloedvaten. Ook heeft het kruid een helende werking bij reumatische aandoeningen.

Duizendblad kun je vers en gedroogd gebruiken. In en uitwendig blij bloedingen. Duizendblad kan als infuus (thee) gedronken worden. Het kruid kan vers en gekneusd op de bloedende wond worden aangebracht.

Bij pijnlijke en/of onregelmatige menstruatie maar ook bij aambeien kun je een zit bad maken of stomen met duizendblad en goudsbloem.

Het kruid werkt weeën opwekkend, en bloedstelpend na de bevalling. Niet gebruiken IN de zwangerschap! En met maten bij borstvoeding.

Leg een schone katoenen of linnendoek in het warme aftreksel en breng als kompres aan bij spataderen, aambeien, bloedingen, wonden, aderwandontsteking.

Duizendblad helpt ook bij;

Gebrek aan eetlust, zwakke maag, maagzuur, misselijkheid, winderigheid, galkolieken, maag – darmkrampen, darmontstekingen, neusbloedingen, PMS, astma, bronchitis*.

*(Werkt redenerend op de slijmvliezen)