Zeven keer rustKen je dat, het maakt niet uit hoeveel of hoe goed je slaapt je blijft moe… Uitgeput.

Je bent niet de enige, hier is een klein geheimpje… slaap en rusten zijn niet een en dezelfde. Hoewel ze vaak verward worden betekenen ze niet hetzelfde.

We denken vaak, ik heb 8uur geslapen dus ben of moet ik uitgerust zijn. Maar in de realiteit missen we rust, door alleen te slapen laad jij je batterij niet volledig op.
Er zijn namelijk meer soorten van rust die we desperately nodig hebben om goed te functioneren. Het resultaat is een cultuur met high-achieving, high-producing, chronisch vermoeide en chronisch burned-out mensen.
,We lijden aan een chronisch rust te kort omdat we de kracht van rust niet begrijpen, daarom deze blog. Ik wil je helpen zodat jij je weer fit en uitgerust kunt voelen.

Rust zou je moeten nemen in de zeven facetten van het leven. Zeven? Ja, alle zeven.

De eerste, is fysieke rust. Passief dan wel actief.
Passieve fysieke rust is bijvoorbeeld slapen en een dutje doen. Actieve rust omvat herstellende activiteiten zoals, yoga, stretchoefeningen en bijvoorbeeld een massage. Dat wat helpt je lichaam flexibeler te maken en je circulatie te versoepelen.

Begin je dag door je een helemaal goed uit te rekken. Ga gedurende je dag regelmatig staan en doe wat simpele rek- en strekoefeningen.

Het tweede type rust is, mentale rust.

Je staat op, neemt een grote kop koffie. Maar voelt je niet energieker of alerter. Je gaat naar je werk en voelt je geïrriteerd, of je hebt moeite met concentratie. Als je ‘s avonds naar bed gaat lukt het je niet om je gedachtes uit te zetten, en ook al slaap je 7 of 8 uur je wordt niet uitgerust wakker. Je hebt een gebrek aan mentale rust.

Maar hoe los je dit op?
Het goede nieuws is dat je geen grote aanpassingen hoeft te doen, een schema met korte pauzes om de twee uur tijdens je werkdag kunnen je helpen om het rustiger aan te doen. Een andere goede tip is om een boekje en pen naast je bed neer te leggen zodat je de gedachten die je wakker houden kun noteren.

Een andere fijn tip om in slaap te komen die ik persoonlijk graag gebruik, is de podcast Nothing much happens van Kathryn Nicolai. Haar fijne stem en verhaaltjes zijn gemaakt voor volwassenen. En helpen je met in slaap vallen.

Nummer drie op je lijst van nodige rust, zijn je zintuigen. Fel licht, computer en telefoon schermen, (achtergrond) geluiden, veel gespreken. Al deze dingen kunnen er voorzorgen dat je zintuigen overprikkeld raken.

Sluit je ogen, zet het geluid uit en leg je telefoon aan de kant. Neem door de dag een een paar minuten rust. Maak er een gewoonte van om elke avond je telefoon en alle andere elektronica aan de kant te leggen, un-plug. Deze gewoonte is het begin om de schade aan je zintuigen te herstellen. Schade aangericht door de over-stimulerende wereld van vandaag.

Op nummer vier staat creatieve rust.
Dit type rust is vooral belangrijk voor iedereen die problemen probeert op te lossen of brainstormen over nieuwe ideeën. Creative rust ontwaakt onze verwondering. Je vult je creatieve rust aan door (unplugged) de natuur in te gaan, geniet van de schoonheid van de natuur in de frisse lucht. Een wandeling door het park of natuurgebied geeft jou creatieve rust.

Alleen maar naar buiten gaan laad je echter niet volledig op. Naar buiten gaan om vervolgens terug komen op je werkplek waar je misschien wel 8 uur achter elkaar naar een leeg document of grijze omgeving staart, hoe kun je dan ideeën op doen, geïnspireerd raken of passie voelen?

Type 5 van rust, Emotionele rust.
Zeg jij altijd ja, als iemand je om een gunst vraagt? en als je zelf hulp nodig hebt durf je deze niet te vragen? Is jou antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ standaard ‘prima’ ook al staat het water je aan de lippen?

Dan heb jij emotioneel RUST nodig. Emotionele rust betekend dat je de tijd en ruimte hebt om je gevoelens vrij te kunnen uiten. ZONDER te people pleasen. of eigenlijk helemaal te stoppen met people pleasing. Het is okay om te zeggen ik ben niet okay. En daar mag je het ook bij laten als antwoord.

Hoe gaat het met je?
Ik ben niet okay. Punt.

En heb je behoefte om hier meer over te vertellen of te uiten dan mag dit. Deel wat er op je hart ligt, dat helpt! Het maakt lichter.

Emotionele rust heeft moed nodig, moed om authentiek te zijn. Een emotioneel uit gerust persoon kan de vraag ‘hoe gaat het met je?’ beantwoorden met een ik ben niet okay. Vervolgd met dat wat op het hart ligt. Emotioneel uit gerust zijn betekend niet dat je je niet, niet okay mag voelen. Emotioneel uitgerust betekend dat jij het gevoel hebt dat je jouw emoties kan delen.

Verzamel mensen om je heen die naar je luisteren en waarbij jij je veilig voelt. Bied hun ook een luisterend oor en een veilig gevoel.

Type 6 op de lijst is sociale rust. Als je een te kort hebt aan emotionele rust, is de kans groot dat je ook een te kort hebt aan sociale rust. Dit ontstaat als we meer relaties hebben die energie vergen dan relaties die ons energie geven. Om meer sociale rust te krijgen, verzamel je mensen om je heen die jouw energie, positiviteit en support teruggeven. Ook als het contact momenteel meer virtueel is kun je ervoor kiezen om video te bellen om zo meer energie uit het contact te halen maar ook om meer energie terug te geven. Door elkaar te zien ben je minder afgeleid en dus met je aandacht bij de persoon waar je tegen praat.  


De laatste op onze lijst is spirituele rust; wat betekend dat je een diepere connectie kunt maken verder nog als het fysieke en mentale. Een diep gevoel van liefde, acceptatie, erbij horen en zijn waar we behoren. Spirituele rust bereik je door meditatie en/of bidden. Je inzetten voor de gemeenschap draagt ook bij aan spirituele rust.

Je begrijp nu dat alleen maar slapen je niet volledig oplaad. Er komt meer bij kijken om helemaal uitgerust te zijn. Het is tijd, neem je rust. De juiste soort rust.

Note: ook voeding en andere aandoeningen kunnen impacked hebben op je energielevel. Raadpleeg altijd een therapeut of je huisarts bij aanhoudende vermoeidheidsklachten.

Een beetje extra hulp nodig? Deze kruiden helpen bij in slaap komen en het kalmeren van je zenuwstelsel.

Kamille

Sintjanskruid

Valeriaan

Of de kruidenblend -Goede nacht

Ook met Healy kun je veel bereiken bij een overprikkeld brein en lichaam.

Deze blog is geïnspireerd door Dr. Saundra Dalton-Smith, en haar praatje op TEDxAtlanta Talk.