De afsluiting van mijn eerste yoga- Qi gong les, Ik zat met gekruiste benen op mijn mat. Mijn handen in gebedshouding voor mijn hart en mijn ogen gesloten. Zoals de docente had geïnstrueerd. Ze sloot de les af met Namasté. Waarop iedereen terug antwoordde met Namasté. Voor mij was dit nieuw, dus zei ik niks. De volgende les en vele lessen laten, sluit ik zelf nu ook mijn lessen af met Namaste.. Maar waarom doen we dit? en wat betekend het?

Namasté komt uit het Sanskriet waar Nam buigen betekent. Namasté betekent letterlijk ‘ik buig voor jou’. Meestal wordt de betekenis anders verwoord, omdat ‘ Ik buig voor jou’ overkomt alsof er sprake is van onderdanigheid. Terwijl Namasté juist het tegenovergestelde betekent. Het is een teken waarbij je elkaar groet op gelijkwaardig niveau en respect naar elkaar toont. Daarom wordt de vertaling van Namasté vaak omschreven als ‘Het licht in mij, groet het licht in jou’ . Het betekent dat je zonder te oordelen, met liefde en respect naar jezelf kunt kijken zoals je echt bent. Op deze manier kijk je niet alleen naar je zelf, maar zo kijk je ook naar de ander; onbevooroordeeld en vol liefde en respect. Je laat iedereen in zijn waarde. En dit breng je over door te zeggen ‘ik groet het licht in jou’.

Zeg jij de volgende keer ook Namaste?

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *