Anulom Vilom, ook wel bekend als de alternatieve ademhalingstechniek, is bij uitstek geschikt voor ademhalingsproblemen en astma. Het bevordert een goede werking van de longen, vermindert stress, verhoogt het humeur en houdt stress op afstand. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je deze oefening doet;

 • Plaats je rechterhand in Vishnu Mudra door de wijsvinger en middelvinger naar binnen te vouwen. Sluit het rechterneusgat met je duim, en adem volledig uit door het linkerneusgat.
 • Adem in, 4 tellen door het linkerneusgat.
 • Sluit het linkerneusgat met de ringvinger en pink zodat beide neusgaten dicht zitten. Houd 8 tellen lang de adem vast.
 • Houd het linkerneusgat gesloten, open het rechterneusgat en adem tijdens 8 tellen volledig uit.
 • Met het linkerneusgat

  Dit is een hele ronde. Doe deze oefening 5 tot 10 minuten. Voor beginners is een ratio van 1:2:2 aanbevolen. Dus 4 tellen inademen, 8 tellen vasthouden, 8 tellen uitademen. Naarmate deze oefening je gemakkelijker afgaat, kan de ratio van de oefening naar 1:4:2 worden gebracht, wat de klassieke manier is. Dus 4 tellen inademen, 16 tellen vasthouden, en 8 tellen uitademen. Het aantal tellen van de oefening mag worden opgevoerd, maar altijd in een ratio van 1:4:2.

  Voordelen van Anulom vilom bij regelmatige beoefening:
  De ademhaling reinigt en versterkt het gehele ademhalingssysteem; verdrijft meer oude lucht en afvalstoffen uit de longen omdat de uitademing twee keer zo lang is als de inademing; verlaagt de ademhalingssnelheid, verlengt de uitademing, en leidt tot verhoging van het kooldioxidegehalte in het bloed, wat op zijn beurt tot een verbeterde zuurstofopname van de cellen leidt; bevordert het evenwicht tussen de zon- en maan energieën in het lichaam (De adem wisselt van nature tussen de twee neusgaten, en verandert ongeveer elke twee uur. De adem in je rechterneusgat is warm, symbolisch de Zon of Pingala genoemd. Deze is katabool en versnellend voor de organen van je lichaam. De stroom aan de linkerkant, die koel is en Maan of Ida wordt genoemd, is anabool en remmend voor je lichaam.); bevordert de balans tussen de twee hersenhelften; draagt bij aan het kalmeren van de geest, maakt deze helder en stabiel, bereidt de geest voor op meditatie; en draagt bij aan de reiniging van de nadi’s, de energiebuizen in het astrale lichaam.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *