Ik zorg dat ik altijd voldoende yoga blokken bij me heb als ik les geef. Ook geef ik aan wanneer je het beste een blok kan gebruiken, maar waarom eigenlijk? Dat leg ik graag uit in dit artikel. Want wat is het nut van een yogablok?

  1. Ondersteuning en Stabiliteit: Yoga blokken kunnen worden gebruikt om de grond dichter bij je te brengen, waardoor je meer stabiliteit en ondersteuning krijgt bij het uitvoeren van houdingen. Denk bijvoorbeeld aan de Utthita Trikonasana (gestrekte driehoek houding) waarbij je misschien nog niet voldoende flexibiliteit, evenwicht en kracht hebt om met je hand bij je tenen te kunnen komen. Een blok helpt je dan toch stabiel in de houding te staan.
  2. Diepere Stretch: Met yoga willen we ons lichaam uitdagen zonder ons zelf te blesseren. Yogablokken kunnen je helpen om dieper in bepaalde houdingen te strekken zonder jezelf pijn te doen. Bijvoorbeeld door op een blok te gaan zitten kun je makkelijk naar voren buigen.  
  3. Correcte Uitlijning: Een yogablok helpt je bij het vinden van de juiste uitlijning van je lichaam in yogaposes die flexibiliteit vragen. Omdat het je wat meer reikwijdte geeft sta je vaak minder krom en daardoor kun je beter ‘openen’. Dit vermindert het risico op blessures en zorgt ervoor dat je comfortabeler en langer in de Asana kunt blijven staan.
  4. Aanpassen van asana’s: Iedereen heeft een andere lichaamsbouw, flexibiliteit en kracht. Je kunt Yogablokken gebruiken om houdingen aan te passen zodat het toegankelijk wordt voor jou om in de houding te komen die anders niet mogelijk is.
  5. Veraangenamen van de zit positie op de grond: Yogablokken kunnen helpen om een comfortabele (zit)houdingen te creëren waarin je langere tijd kunt blijven terwijl je diep ademt.
  6. Herstel en Ontspanning: Bij yogastijlen zoals Yin of restorative yoga worden blokken gebruikt als ondersteuning tijdens herstellende houdingen. Denk aan een milde achterover buiging of Savasana (lijkhouding). Yogablokken worden hier vaak gebruikt in combinatie met yogabolstersdekentjes en kussens.
  7. Progressieve Vooruitgang: Naarmate je flexibiliteit en kracht verbeteren, kun je geleidelijk de steun en hoogte van het yogablok verlagen (door het te kantelen), waardoor je je yoga-oefeningen kunt verdiepen.

Yogablokken zijn niet alleen handig voor beginners, maar kunnen zeker ook waardevol zijn voor gevorderde yogi’s om hun practice te verbeteren en te verfijnen. Keep in mind dat yogablokken een hulpmiddel zijn om je te helpen bij je yoga-beoefening, en ze kunnen worden aangepast aan je behoeften en niveau.

Gebruik de kortingscode MALLOW10 op www.superyoga.nl voor een leuke korting op jou yoga benodigdheden.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *